Οι 2 σημαντικότερες εθνικές γιορτές της

national-holiday-blog-post

Οι 2 σημαντικότερες εθνικές γιορτές της

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ολλανδία γιόρτασε όπως κάθε χρόνο δύο σημαντικές εθνικές εορτές, αυτές τις 4ης και της 5ης Μαΐου. Η 4η Μαΐου είναι γνωστή στα Ολλανδικά και ως Nationale Dodenherdenking (Εθνική εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα), ενώ η 5η Μαΐου είναι γνωστή και ως Bevrijdingsdag (Ημέρα απελευθέρωσης).

Αυτήν την ημέρα το Ολλανδικό έθνος αφού την προηγούμενη μέρα τιμά τα θύματα του, την επόμενη ημέρα γιορτάζει την απελευθέρωση του από την ναζιστική κατοχή.

Ημέρα περισυλλογής και μνήμης η πρώτη, ημέρα χαράς και ανάτασης η δεύτερη.

Την 4η Μαΐου 1945 οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής παραδίδονται και την επόμενη μέρα στο Wageningen της Ολλανδίας υπογράφεται παρουσία του πρίγκιπα Βερνάρδου της Ολλανδίας (διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ολλανδίας) και εκπροσώπων των συμμαχικών δυνάμεων και επίσημα η παράδοση των γερμανικών δυνάμεων.

Πέντε χρόνια πριν, στις 10 Μαΐου 1940 η ναζιστική Γερμανία εξαπέλυε αιφνιδιαστικά επίθεση στο ουδέτερο έως αυτήν την στιγμή Βασίλειο των Κάτω Χωρών. Για πέντε χρόνια οι Ολλανδοί πολέμησαν στα περισσότερα πολεμικά μέτωπα από την Ευρώπη και τον Ατλαντικό έως την Άπω Ανατολή στην Ινδονησία, την Νέα Γουινέα και τον Ειρηνικό.

Σκληρές μάχες διεξήχθησαν και στην Ολλανδία τόσο κατά την εισβολή όσο και κατά των επιχειρήσεων απελευθέρωσης της χώρας με πιο γνωστή την μάχη του Arnhem τον Σεπτέμβριο του 1944.

Συνολικά οι απώλειες κατά την διάρκεια του πολέμου τόσο στρατιωτικών όσο και πολιτών υπολογίζονται περίπου στις 210.000 – 250.000 αν και νέα στοιχεία παρουσιάζουν αυτόν τον αριθμό μεγαλύτερο μεταξύ 280.000 και 310.000.

Αφήστε μου τις σκέψεις σας εδώ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *