Συχνές Eρωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί χρειάζεται να μάθω Ολλανδικά;

Αν επιθυμείτε να κατοικήσετε στην Ολλανδία, τότε η γνώση των Ολλανδικών είναι ένα σημαντικό εφόδιο για εσάς. Μπορεί οι περισσότεροι Ολλανδοί να είναι  πολύ καλοί γνώστες της αγγλικής γλώσσας, ωστόσο εκτιμάται ιδιαίτερα η προσπάθεια σας να μάθετε τη γλώσσα τους και να συνομιλήσετε μαζί τους στα Ολλανδικά. Επίσης, οι επαγγελματικές ευκαιρίες, σε αρκετές θέσεις εργασίας, θα είναι περισσότερες και ποιοτικά καλύτερες.

Τι χρειάζεται για να μάθω Ολλανδικά;

Αυτό που αρχικά χρειάζεται είναι να καθοριστεί ο προσωπικός στόχος του καθενός. Θα χρειαστεί, δηλαδή, να απαντήσετε στο ερώτημα ‘Γιατί θέλετε να μαθαίνετε Ολλανδικά’. Η απάντηση που θα δώσετε θα είναι και το βασικό σας κίνητρο ώστε να ολοκληρώσετε την προσπάθεια αυτή. 

Στη συνέχεια, η ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού και η οργανωμένη μελέτη του είναι στοιχεία που απαιτούνται ώστε να στεφθεί με επιτυχία ο στόχος σας. Εκεί εντοπίζεται και η δική μου συμβολή.

Είναι δύσκολα τα Ολλανδικά;

Από προσωπική εμπειρία, η απάντησή μου σε αυτό το ερώτημα είναι ότι δεν υπάρχει εύκολη ή δύσκολη γλώσσα. Το επίπεδο της δυσκολίας αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το ενδιαφέρον, τη συνέπεια και τη μεθοδικότητα που έχουμε κατά τη διάρκεια της εκμάθησής της.

Υπάρχει πιθανότητα η γνώση κάποιας άλλης γλώσσας να με βοηθήσει στην εκμάθηση των Ολλανδικών;

Γενικά το να έχουμε μάθει από πριν μία ξένη γλώσσα μας βοηθά διότι έχουμε ήδη εμπειρία εκμάθησης ξένης γλώσσας, η οποία εμπειρία θα μας φανεί χρήσιμη στην εκμάθηση Ολλανδικών. Πέρα αυτού, γνώση Αγγλικών και/ή  Γερμανικών είναι σίγουρα βοηθητική. Υπάρχουν πολλές λέξεις που μοιάζουν γιατί υπάρχει κοινή προέλευση και ιδίως με τα Γερμανικά. υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στο συντακτικό και στην κλίση των ρημάτων.

Δεν είμαι καλός στην εκμάθηση γλωσσών. Είναι πρόβλημα αυτό;

Εννοείται πως όχι! Σίγουρα μια έφεση στην εκμάθηση γλωσσών είναι καλοδεχούμενη αλλά η όρεξη και η ενασχόληση είναι εξίσου αν όχι πιο σημαντικά.

Λίγα λόγια για την Ολλανδία;

Η Ολλανδία είναι ένα βασίλειο στην Βορειο –Δυτική Ευρώπη με έκταση περίπου το 1/3 της Ελλάδας και πληθυσμό άνω της 1,5ης φοράς της Ελλάδας. Μία χώρα με υψηλό επίπεδο ζωής, κορυφαία πανεπιστήμια και πολύ καλή αγορά εργασίας. Κορυφαία επιλογή για όποιον ενδιαφέρεται για σπουδές ή εργασία. Μία ιδιαίτερη χώρα και ένας ιδιαίτερος λαός που αξίζει να γνωρίσει κανείς.

Τι συμβουλεύεις κάποιον που θέλει να μάθει Ολλανδικά;

Να έχει θετική διάθεση και να το χαρεί. Η εκμάθηση μιας γλώσσας μας ανοίγει καινούργιους κόσμους και μας εμπλουτίζει ως άτομα και προσωπικότητες. Η επαφή με τα Ολλανδικά και την Ολλανδία έχει πολλά να προσφέρει σε αυτόν που θα θελήσει να τα εξερευνήσει.